Η Μακεδονία της Ορθοδοξίας

Central Macedonia - Roots of faith
Η Μακεδονία της Ορθοδοξίας

Ανάψτε ένα κερί λίγο πριν κλείσει πίσω σας η βαριά πόρτα του μοναστηριού. Αφήστε το βλέμμα να ταξιδέψει στην καταγάλανη θάλασσα που περιβάλει τον Άθω, το Άγιο Όρος.

Ακολουθήστε τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη, την πόλη με τις πιο σπουδαίες Βυζαντινές εκκλησίες. Στη Βέροια θα δείτε από κοντά το «βήμα» απ’ όπου κήρυξε ο Απόστολος των Εθνών, και στο μικρό χωριό Καστανιά την Παναγία Σουμελά, την πολύπαθη εικόνα των Ποντίων. Στην Παιονία, στις Σέρρες και την Πέλλα, η λατρευτική παράδοση ενώνεται με τη φύση –ακόμα και στις κορφές των βουνών θα μπορέσεις να αφουγκραστείς το διάλογο Θεού και ανθρώπου.

Άγιο Όρος
 • Mount Athos (Holy Mountain) - Greece
  Mount Athos (Holy Mountain)

Η μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους, προστατευμένη από τους πιστούς και την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω στη Χαλκιδική και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα. Η είσοδος είναι αποκλειστικά ανδρικό προνόμιο, μπορείτε όμως να κάνετε μια ωραία κρουαζιέρα γύρω του με καραβάκι από την Ουρανούπολη.

Για να θαυμάσετε από κοντά την αρχιτεκτονική των μοναστηριών και τη μεγάλη αγιογραφική παράδοση του χριστιανικού Βυζαντίου, χρειάζεται ειδική άδεια. Προσκυνήστε την Αγία Ζώνη στη μονή Βατοπεδίου, την Παναγία την Πορταΐτισσα στη μονή Ιβήρων, την εικόνα του Άξιον Εστί στις Καρυές και το μεγαλύτερο κομμάτι από το Τίμιο Ξύλο στη μονή Ξηροποτάμου.

Οι λευκοί και ζαφειρένιοι τρούλοι ξεχωρίζουν το Ρώσικο μοναστήρι της μονής Παντελεήμονος, ενώ επιβλητικές στέκουν η Σέρβικη μονή Χιλανδαρίου όπου φυλάσσεται η κάρα του Ευαγγελιστή Λουκά, η Βουλγάρικη μονή Ζωγράφου και η Ρουμάνικη Σκήτη του Αγίου Γεωργίου στη μονή Μεγίστης Λαύρας. Στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές θα δείτε το πρώτο Τυπικό του Αγίου Όρους, την ιδρυτική Πράξη του κοινοβιακού συστήματος του Αγίου Όρους που φέρει την χειρόγραφη υπογραφή του Ιωάννη Τσιμισκή του βασιλικού οίκου των Μακεδόνων, που έγινε αυτοκράτορας του Βυζαντίου τον 10ο αιώνα.

Αγιορειτική Εστία
 • Central Macedonia - Mt. Athos Centre
  Central Macedonia - Mt. Athos Centre

Η μοναδική εμπειρία του Αγίου Όρους συνεχίζεται στην Αγιορειτική Εστία, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, Σ’ ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο θα βρείτε πολυγλωσσικές εκδόσεις και μελέτες για το Άγιο Όρος, θα δείτε εκθέσεις και θα πιείτε έναν καφέ στον γαλήνιο κήπο της.

Ο Απόστολος των Εθνών
 • Central Macedonia - The Apostle of the Nations
  Central Macedonia - The Apostle of the Nations

Μιλώντας στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης για τρία Σάββατα, το έτος 49, ο Απόστολος Παύλος ρίζωσε το μήνυμα του Χριστιανισμού στις καρδιές των Θεσσαλονικέων και στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι διδαχές του προκάλεσαν τις ρωμαϊκές αρχές, οι κάτοικοι όμως τον φυγάδευσαν μέσα από τα τείχη της πόλης. Έτσι ο Παύλος ίδρυσε την Εκκλησία της Θεσσαλονίκης και σήμερα υπάρχει ένας επιβλητικός ναός αφιερωμένος στη μνήμη του. Αν ρωτήσετε τους ιερείς θα σας πουν την ιστορία του «αγιάσματος του Αποστόλου Παύλου», της πηγής στην οποία σταμάτησε να ξεδιψάσει στις παρυφές της πόλης.

Στον επόμενο σταθμό του, τη γειτονική Βέροια, θα δείτε το «Βήμα» απ’ όπου κήρυξε τη χριστιανική πίστη. Εκεί στέκει σήμερα το περίτεχνο άγαλμα του Αποστόλου Παύλου, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έκανε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος. Κάθε χρόνο διοργανώνονται τα Παύλεια με εκδηλώσεις και επιστημονικά συνέδρια προς τιμήν του. Αξίζει να ανεβείτε τις φιδογυριστές στροφές του Βερμίου για να αναπνεύσετε καθαρό αέρα και να προσκυνήσετε στο μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελάς, αιώνιο σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού.

Η Μακεδονία της Ορθοδοξίας
 • Central Macedonia - Macedonia of the Greek Orthodox Faith
  Central Macedonia - Macedonia of the Greek Orthodox Faith

Ψηλά στις κορυφές του Ολύμπου ακολουθείστε το μονοπάτι που ξεκινάει από το καταφύγιο Αποστολίδης, στο οροπέδιο των Μουσών, και μετά από μια υπέροχη διαδρομή στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, θα φτάσετε στο μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που χτίστηκε από τον Άγιο Διονύσιο τον 16ο αιώνα σε ύψος 2.800 μέτρων. Στις Σέρρες αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή Τιμίου Προδρόμου με τις θαυμάσιες και πολύχρωμες βυζαντινές αγιογραφίες. Στο Κιλκίς ανάψτε ένα κερί στο ναό του Αγίου Γεωργίου και κατεβείτε στο ομώνυμο σπήλαιο που είναι γνωστό για την ευεργετική του επίδραση σε χρόνιες πνευμονολογικές παθήσεις και αλλεργίες. Στην Παιονία δεν πρέπει να χάσετε τις μονές του Αγίου Ραφαήλ και της Παναγίας Γουμενίσσης. Στην Πέλλα προσκυνείστε στη ιστορική Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ και το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Έδεσσα που χρονολογείται στον 14ο αιώνα.

Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη
 • Central Macedonia - Byzantine Thessaloniki
  Central Macedonia - Byzantine Thessaloniki

Η πόλη φιλοξενεί τις πιο σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες της χώρας, οι οποίες βρίσκονται υπό το ειδικό καθεστώς προστασίας της UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Προσκυνείστε τα λείψανα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και, μέσα από το μεγαλοπρεπή ναό, κατεβείτε τα σκαλιά για την κρύπτη όπου μαρτύρησε.

Ανάψτε ένα κερί στους παλαιοχριστιανικούς ναούς της Αγίας Σοφίας και της Αχειροποιήτου, δείτε τις περίτεχνες αγιογραφίες του 11ου αιώνα στη μονή Βλατάδων και την «κόκκινη εκκλησία» της Παναγίας Χαλκέων. Επισκεφθείτε το μνημείο των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου και μάθετε για τη ζωή και το έργο των Αγίων από τη Θεσσαλονίκη που διέδωσαν το χριστιανισμό και δημιούργησαν τις βάσεις για το σημερινό Κυριλλικό αλφάβητο. Για να αποκτήσετε ολοκληρωμένη εικόνα για την αυτοκρατορία του Βυζαντίου και τη μακραίωνη σχέση του με τη Θεσσαλονίκη περάστε λίγη ώρα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για να δείτε εκατοντάδες αντικείμενα, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, πολύτιμα σκεύη και χρυσά κοσμήματα της εποχής.

Όσιος Δαυίδ
 • Central Macedonia - St. David’s Church
  Central Macedonia - St. David’s Church

Περπατώντας στο πλακόστρωτο της γραφικής Άνω Πόλης θα βρεθείτε στη μικρή εκκλησία του Όσιου Δαυίδ που η ιστορία του χάνεται στα βάθη του 6ου αιώνα. Δείτε το σπάνιο ψηφιδωτό με τον Χριστό στο κέντρο της εικόνας να κάθεται σε πολύχρωμο τόξο, γύρω του τα σύμβολα των τεσσάρων Ευαγγελιστών και στις δύο κόγχες οι προφήτες Ιεζεκιήλ και Ησαΐας. Η γερόντισσα ποωυ φροντίζει εδώ και χρόνια τη μονή με τις σπάνιες αγιογραφίες θα σας πει ιστορίες για την περιοχή και την εκκλησία όσο απολαμβάνετε την πανοραμική θέα του Θερμαϊκού κόλπου.