Σεμινάριο στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για το ελληνικό τσάι του βουνού

02/12/2015

Το ενδιαφέρον καλλιεργητών και εν δυνάμει καλλιεργητών της Πιερίας κέντρισε το σεμινάριο Επιμόρφωσης Παραγωγικής Βάσης με τίτλο: «Δημιουργία μητρικών φυτών με στόχο τη διατήρηση ex situ  διαφόρων ειδών Sideritis  L. -“Ελληνικό Τσάι του Βουνού” με τη μέθοδο του μικροπολλαπλασιασμού» που διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε.Πιερίας.

 

Η παρουσίαση του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε από τη Γεωπόνο και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Βιργινία Σαρροπούλου, που παρείχε στους παριστάμενους πληροφορίες για το ελληνικό τσάι του βουνού, αναφέροντας ότι είναι πολυετές φυτό, ανήκει στην οικογένεια χειλανθών (Lamiaceae), στο γένος Sideritis και αυτοφύεται σχεδόν αποκλειστικά στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα, περιέγραψε και τα κυριότερα είδη στην Ελλάδα ( Τσάι Βλάχικο, Τσάι του Μαλεβού ή τσάι Ταΰγετου, Τσάι του Ολύμπου, Τσάι του Παρνασσού ή τσάι του Βελουχιού, Τσάι της Κρήτης, Τσάι της Εύβοιας).

 

Σύμφωνα με την κ. Σαρροπούλου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια των διαφόρων ειδών Σιδερίτη, εξαιτίας της πιθανής χρήσης άγονων και μη αξιοποιήσιμων εδαφών, του χαμηλού αρχικού κόστους εγκατάστασης της καλλιέργειας και των μειωμένων εισροών-καθώς είναι προσαρμοσμένα στο ελληνικό κλίμα, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες και δεν έχουν προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες- των υψηλών περιθωρίων κέρδους σε σύγκριση με άλλες τοπικές καλλιέργειες, του συνδυασμού της καλλιέργειας με τουριστικές δραστηριότητες και της εναλλακτικής χρήσης των συστατικών τους στην κοσμετολογία και φαρμακολογία.

 

Στη διάρκεια του σεμιναρίου, η Δρ. Βιργινία Σαρροπούλου, έκανε εκτενή αναφορά στην καλλιέργεια, στην προετοιμασία του εδάφους στον αγρό, στην κατάλληλη εποχή-πυκνότητα φύτευσης, στις εδαφικές απαιτήσεις-λίπανση, στην άρδευση, στην καταπολέμηση των ζιζανίων, στους εχθρούς-ασθένειες, στη συγκομιδή-ξήρανση, στην απόδοση – παραγόμενη βιομάζα, στο κόστος εγκατάστασης καλλιέργειας Σιδερίτη, στα συστατικά-χρήσεις και στο στόχο του έργου. Επίσης, την προσοχή του κοινού απέσπασε και η θεματική ενότητα για την αγενή αναπαραγωγή με ιστοκαλλιέργεια αλλά και οι υποενότητες για τα στάδια μικροπολλαπλασιασμού (ιστοκαλλιέργειας), τους σκοπούς της ιστοκαλλιέργειας, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ιστοκαλλιέργειας, τους χώρους και τις απαιτήσεις του εργαστηρίου της ιστοκαλλιέργειας, το θρεπτικό υπόστρωμα, το θάλαμο ανάπτυξης καλλιεργειών και το κόστος της μονάδας παραγωγής φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού με τη μέθοδο της ιστοκαλλιέργειας in vitro. Τέλος, εξίσου σημαντικά ήταν και τα στοιχεία που αφορούν τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη της έρευνας.

 

Η Πιερία έχει εξελιχθεί σε δυναμικό κέντρο καλλιέργειας τσάι Ολύμπου. Περίπου 30 Πιεριείς καλλιεργούν περισσότερα από 200 στρέμματα τσάι Ολύμπου στον Άγιο Δημήτριο, το Ελατοχώρι, τη Ρητίνη και το Λιτόχωρο, ενώ και σε άλλες περιοχές ξεκίνησε η καλλιέργειά του, όπως στο Μοσχοπόταμο και στην Πέτρα Ολύμπου (Λόκοβη).

Σεμινάριο για το τσάι