Το αυθεντικό ελαιόλαδο, τα υγιεινά λαχανικά, τα αγνά σιτηρά και τα φρέσκα ψάρια του Αιγαίου αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής και των συνταγών της κεντρικής Μακεδονίας. Στη Θεσσαλονίκη και τα παραθαλάσσια ταβερνάκια του Θερμαϊκού θα δοκιμάσετε μυδοπίλαφο, καλαμαράκια τηγανιτά και σαρδέλα στη σχάρα, τζιγεροσαρμάδες και γαρδούμπα. Μετά το ξενύχτι στα clubs και τις μουσικές λαϊκές πίστες, θα βρείτε απολαυστικό ένα πιάτο της φημισμένης σούπας «πατσά» στα μαγειρεία που διανυκτερεύουν.
Στη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία, την Πέλλα και το Κιλκίς τιμούνται οι παραδοσιακές ποντιακές λιχουδιές, όπως τα πιροσκί, το πεϊνιρλί, η σούπα σορβά με γιαούρτι και τα γλυκά ωτία. Στα ορεινά της Κεντρικής Μακεδονίας θα χαρείτε ψητό κρέας στα κάρβουνα και θα δοκιμάσετε κυνήγι, κατσικάκι, αγριογούρουνο και βουβαλίσιο κρέας σερβιρισμένο με λαχανικά και ρύζι. Στη Χαλκιδική δοκιμάστε αστακομακαρονάδες, ξιφία και τσιπούρες και ζητήστε «λιόκαφτα», δηλαδή ψάρια που έχουν «ψηθεί» στον ήλιο με χοντρό αλάτι και πιπέρι.
Επειδή η ανάβαση στον Όλυμπο και η βόλτα στο φαράγγι του Ενιπέα ανοίγουν την όρεξη, οι ταβέρνες και τα τσιπουράδικα της Πιερίας είναι σε απόσταση αναπνοής από τους πρόποδες του βουνού.
Δοκιμάστε τοπικές πίτες με αγνά υλικά και φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, βιολογικό κρέας από ντόπιους κτηνοτρόφους, μαγειρεμένο με μεράκι στις παραδοσιακές ψησταριές, ή ψαράκι και τσίπουρο στις ψαροταβέρνες των ακτών της Κατερίνης και του Λιτοχώρου.